ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

7+1: Οικονομικοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα για να κάνετε τις αποδράσεις σας

adv


Το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών και όλοι θέλουμε να κάνουμε τις αποδράσεις μας προκειμένου να ξεσκάσουμε από το lockdown. Όμως αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι είναι να είναι κοντινοί αλλά και οικονομικοί προορισμοί. Είτε θέλετε βουνό είτε θάλασσα το Athensmagazine.gr σας συγκέντρωσε τους καλύτερους προορισμούς κοντά στην Αθήνα και σας τους παρουσιάζει. Παράλληλα δείτε και τη λίστα με τους 9+1 ελληνικούς προορισμούς που προτείνει για διακοπές η Guardian.

Βυτίνα

Μια ηµερήσια απόδραση σε έναν από τους πιο διάσηµους ορεινούς προορισµούς στην Πελοπόννησο είναι αρκετή για να µας βάλει µε τον καλύτερο τρόπο σε… χειµερινό ταξιδιωτικό mood! Γνωρίστε τη Βυτίνα! Από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισµένη σε υψόµετρο 1.033 µ., στους πρόποδές του, η Βυτίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό για εξορµήσεις όλο το χρόνο!

 Η κοντινή της απόσταση, από την Αθήνα την καθιστά αυτοµάτως και ιδανικό προορισµό για τις εκδροµές του Σαββατοκύριακου – ακόµα και για ηµερήσιες! Φτάνοντας, αφήστε το αυτοκίνητο και σεργιανίστε στα λιθόστρωτα σοκάκια, για να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της.

Παλιά πέτρινα αρχοντικά µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφηµο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού η ολοζώντανη κεντρική πλατεία –µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα– συγκεντρώνει γύρω της παραδοσιακά ταβερνάκια, ατµοσφαιρικά cafés και τουριστικά µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα.

Βυτίνα: Κοντινός προορισμός

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα, το γραφικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας αντανακλά τη low profile πλευρά της και γίνεται η ιδανική αφορµή για ένα ήρεµο weekend. Για όσους την επισκεφθείτε πρώτη φορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι εδώ θα ξανάρθετε, αρκεί να είστε λάτρεις της ηρεµίας, ξηγηµένα πράγµατα… Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η γραφική οµορφιά του διατηρητέου οικισµού, ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους, που διαφοροποιείται από εκείνη ενός τυπικού αρκαδικού χωριού.

Χαρακτηριστικά τα πετρόκτιστα σπίτια µε τις πλακοσκεπείς στέγες, τα όµορφα ξύλινα µπαλκόνια, τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, αλλά και τα ιδιαίτερα πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών. Χτισµένη στη ράχη ενός απότοµου λόφου του Πάρνωνα και πνιγµένη στις καστανιές (εδώ γίνεται και η ξακουστή Γιορτή του Κάστανου τον Οκτώβριο), σας προσκαλεί να αφήσετε το αµάξι στην είσοδο του χωριού και να το πάρετε ποδαράτο (δεν µπορείτε, άλλωστε, να κάνετε κι αλλιώς, αφού στα σοκάκια δεν περνάει αυτοκίνητο).

Σε απόσταση 20-30 χλμ. μακριά από την Καστάνιτσα, υπάρχουν αρκετοί επίσης γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί όπως ο Πραστός, η Σίταινα, ο Πλάτανος, ο Άγ. Πέτρος, ο Αγιάννης, το Καστρί, τα Άνω Δολιανά αλλά και η Βαμβακού, η Βαρβίτσα οι Καρυές και το Πολύδροσο (Τζίτζινα) που αξίζει να τους επισκεφτείτε.

Καστάνιτσα: Κοντινός προορισμός

Ζαρούχλα

Κρυµµένο «µυστικό» της ορεινής Αχαΐας, η Ζαρούχλα είναι από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, µέσα σε ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο! Ενδεχοµένως πολλοί από εσάς να µη γνωρίζετε πού πέφτει στον χάρτη. Κι όµως, η Ζαρούχλα απέχει µόνο δύο ώρες από την Αθήνα και είναι ένας µικρός παράδεισος στη µέση του πουθενά!

Καθώς θα ανηφορίζετε από Ακράτα, ο δρόµος φαίνεται ατέλειωτος, οµολογουµένως, και κουραστικός µε τις συνεχόµενες στροφές, αλλά οι ευωδιές από τους πορτοκαλεώνες και η θέα στο καταπράσινο τοπίο θα είναι η καλύτερη ανταµοιβή. Και ξαφνικά, ύστερα περίπου από µία ώρα οδήγησης, θα δείτε την είσοδο του χωριού.

Πνιγµένο στα πλατάνια, τα έλατα, τα πεύκα και τα ρυάκια και µε επίκεντρο της οµορφιάς του τον γραφικό οικισµό και τους 100 φιλόξενους κατοίκους του, θα σας καλωσορίσει πρώτα µε το… οξυγόνο που θα σας προσφέρει απλόχερα και έπειτα µε τις κρυφές οµορφιές του. Φορέστε αθλητικά παπούτσια, δέστε σφιχτά τα κορδόνια σας και, αφού σεργιανίσετε στον οικισµό, χαθείτε στα µονοπάτια του χωριού και αφεθείτε στο κελάρυσµα του ποταµού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελµό και διασχίζει τη Ζαρούχλα.

Απαραίτητη µια επίσκεψη στη Λίµνη Τσιβλού (µόλις 15 χλµ. από το χωριό), χωµένη σε ένα πυκνό ελατόδασος σε υψόµετρο 800 µέτρων και µε κρυστάλλινα γαλάζια νερά! Αν έχετε ποδήλατο, κάν’ τε τον γύρο της. Μπορείτε όµως να το επιχειρήσετε και µε τα πόδια, αφού η περίµετρός της είναι µόνο 1.800 µέτρα. Ακόµα καλύτερα δε να οργανώσετε και ένα πικνίκ µε σύµµαχο τον καλό καιρό σε κάποιο από τα παγκάκια περιµετρικά της λίµνης.

Ζαρούχλα: Κοντινός προορισμός

Αγόριανη

Στην άλλη πλευρά του βουνού, σε σχέση με την «κοσμοπολίτισσα» Αράχωβα, το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι της Αγόριανης (ή Επτάλοφος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του) ανέρχεται σταθερά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του σαββατοκύρακου, οι οποίοι τοπροτιμούν για την «ήρεμη δύναμή» του.

Ορεινή γοητεία, πετρόχτιστα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μια κλασική πλακόστρωτη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και γλυκύτατα καφενεία, και τα απαραίτητα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές είναι τα ατού του χωριού. Το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία θα σας οδηγήσει, ακολουθώντας το ποταμάκι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη, ενώ το μονοπάτι Ε4 θα σας φέρει μέσα από σπήλαια και δάση του Παρνασσού ως τους Δελφούς.

Αγόριανη: Κοντινός προορισμός

Χαλκίδα, Εύβοια

Η πόλη με τα «τρελά νερά» είναι μια ιδανική απόδραση, περίπου 1 ώρα από την Αθήνα, που υπόσχεται να μας κάνει να ξεσκάσουμε, με φόντο τη θάλασσα. Συνδυάζει καλοκαιρινές επιλογές, αλλά και την αίσθηση μιας μικρής επαρχιώτικης πόλης, στην οποία μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας χαζεύοντας τη θάλασσα ή να κάνετε τα πρώτα μακροβούτια στον Ιππόκαμπο ή στο Κουρέντι που είναι κεντρική και οργανωμένη παραλία μέσα στην πόλη.

Μην παραλείψετε να πάτε για θαλασσινά στη Νέα Αρτάκη και να ανεβείτε στο κάστρο για καφέ με θέα την πόλη. Κι αν θελήσετε να μείνετε για όλο το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές διαμονής.

Χαλκίδα: Κοντινός προορισμός

Λουτράκι, Κόρινθος

Άλλος ένας προορισμός που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα (μόλις 84 χιλιόμετρα), αλλά υπόσχεται να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την τρέλα του χειμώνα που πέρασε. Αν ο στόχος σας είναι το μπάνιο, οι επιλογές είναι αρκετές, όπως στη λίμνη Βουλιαγμένη και στην παραλία στο Ηραίο, αν θέλετε να ξεφύγετε από την κεντρική και δημοφιλή παραλία του Λουτρακίου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε για πεζοπορία στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί για τους φυσιολάτρες στα Γεράνια όρη, πριν επιστρέψετε στην πόλη κι έπειτα να καθίσετε για φαγητό παραλιακά, τσουγκρίζοντας στην υγειά σας.

Λουτράκι: Κοντινός προορισμός

Ναύπλιο, Αργολίδα

Σε πιο γραφικό μοτίβο, το Ναύπλιο με τα στενά δρομάκια και τις βουκαμβίλιες είναι ιδανική επιλογή για ημερήσια ή και διήμερο με πιο ρομαντικό χαρακτήρα. Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να ανεβείτε στο Παλαμήδι και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά, έπειτα από τα ξακουστά 999 σκαλοπάτια του (857 στην πραγματικότητα), αλλά και να επισκεφτείτε το φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη.

Το Μπούρτζι σας περιμένει, επίσης, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού, αλλά αν θέλετε απλώς να ξεκουραστείτε και να κάνετε μπάνιο, οι επιλογές σας, μεταξύ άλλων είναι η παραλία της Αρβανιτιάς που είναι και η πιο δημοφιλής, η Καραθώνα, μια ήσυχη αμμουδιά και η Ψιλή Άμμος με κατεύθυνση προς Επίδαυρο.

Ναύπλιο: Κοντινός προορισμός

Ναύπακτος, Αιτωλοακαρνανία

Εδώ θα έχετε μεν τη θάλασσα στα πόδια σας, αλλά μπορείτε να τη συνδυάσετε και με ορεινό τοπίο για να απολαύσετε ταυτόχρονα και βουνό και θάλασσα. Στη Ναύπακτο θα φτάσετε σε λίγο παραπάνω από 2 ώρες από την Αθήνα και η πρώτη σας κίνηση θα είναι να χαλαρώσετε στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο.

Το επιβλητικό κάστρο σίγουρα πρέπει να μπει στη λίστα σας, το οποίο θα σας μαγέψει ειδικά τη νύχτα, φωτισμένο και ατμοσφαιρικό και μην παραλείψετε μια μεγάλη βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου, για να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα.

Περάστε οπωσδήποτε από το Γρίμποβο, τη συνοικία όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφες παραλίες και ονομαστές πηγές. Κι όταν έρθει η ώρα του φαγητού, κατευθυνθείτε προς τη συνοικία της Ψανής, μιας παραλίας που κατά μήκος της θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια και φρέσκους μεζέδες, με θέα τη θάλασσα. Αν έχετε όρεξη και για ορεινές περιπέτειες, σας περιμένει η Τερψιθέα με την θέα μοναδικής ομορφιάς, η Ελατού με τα έλατά της, και φυσικά η τουριστική και πανέμορφη Άνω Χώρα.

Ναύπακτος: Κοντινός προορισμός