ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Έρχονται αυξήσεις στην βενζίνη, στα κάγκελα οι καταναλωτές! Που θα φτάσει στα νησιά;

adv


 Στα κάγκελα είναι οι καταναλωτές καθώς έρχονται αυξήσεις στη βενζίνη. Πλέον, με τις εξορμήσεις να έχουν ξεκινήσει και τις θερινές διακοπές να πλησιάζουν, το κόστος των μετακινήσεων, ανεβαίνει στη λίστα του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών. Παράλληλα,





 δείτε το κόλπο για να μην σας κλέψουν ποτέ ξανά στο βενζινάδικο.

Η κούρσα του μαύρου χρυσού από τον περασμένο Νοέμβριο- πλέον κινείται σταθερά στα επίπεδα των 70 δολαρίων- έχει ήδη προκαλέσει αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως προς τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη, ωστόσο αυτό που «καίει» τους καταναλωτές είναι κυρίως η επίπτωση στην τσέπη τους. Στα καθ’ ημάς, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,61 ευρώ και η 3η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

ΒΕΝΖΙΝΗ - Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τιμή αμόλυβδης βενζίνης στην Ευρώπη

Η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αποκαλύπτει το άνοιγμα της τιμής μέσα σε αυτό το 12μηνο. Στις 21 Μαΐου του 2020, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,33 ευρώ, δηλαδή 28,4 λεπτά ή 21,3% χαμηλότερη από φέτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος των μετακινήσεων.

Για ένα Ι.Χ. με κατανάλωση 7 λίτρα ανά 100 χλμ, το κόστος μιας διαδρομής 1.000 χλμ ανεβαίνει στα περίπου 113 ευρώ, όταν πέρσι για την ίδια διαδρομή αρκούσαν γύρω στα 93 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση τιμή στις Κυκλάδες αυτήν τη στιγμή είναι πολύ υψηλότερη και φτάνει στα 1,83 ευρώ/λτ, όπως επίσης στα Δωδεκάνησα (1,74 ευρώ/λτ) αντιλαμβάνεται εύκολα και την αύξηση του κόστους.

Η τιμή αμόλυβδης βενζίνης

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι η μια παράμετρος για τη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων. Η άλλη είναι το επίπεδο των φόρων, που όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα στα συγκριτικά διαγράμματα, είναι αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει την 4η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τιμές προ φόρων κατατάσσεται στην 16η θέση. Η ανάλυση της λιανικής τιμής είναι, άλλωστε, αποκαλυπτική, αφού δείχνει ότι από τα 1,61 ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής, τα 1,02 ευρώ είναι φόροι και τέλη!

Διαμόρφωση τιμής απλής βενζίνης

Παρά την αύξηση του κόστους των μετακινήσεων, η αγορά των αυτοκινήτων έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» για τα καλά κι αυτό αποτυπώνεται στις νέες ταξινομήσεις επιβατηγών Ι.Χ.:

  • Απρίλιος 2019: 18.147
  • Απρίλιος 2020: 3.080
  • Απρίλιος 2021: 15.252
  • 4μηνο 2019: 63.598
  • 4μηνο 2020: 43.037
  • 4μηνο 2021: 52.990

Πέρα από την αναθέρμανση της αγοράς των εταιρικών αυτοκινήτων μετά το περσινό σοκ, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και από τους ιδιώτες λόγω Covid, κάτι που δείχνει να αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση αποφυγής κατά το δυνατόν των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι πλέον, ο κόσμος αγοράζει SUV μικρομεσαία- οι εταιρίες έχουν βγάλει τέτοια μοντέλα και στις μικρότερες κατηγορίες- μετά τη στροφή σε μικρά αυτοκίνητα την περίοδο της 10ετούς κρίσης. Τα πετρελαιοκίνητα έχουν υποχωρήσει στο 20% της αγοράς και είναι κυρίως αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.

Μεταξύ των νέων ταξινομήσεων- όχι όλα καινούργια- υπάρχουν και αυτοκίνητα για πολύ ακριβά γούστα: 12 Ferrari, 56 Jaguar, 5 Lamborghini, 1 Lotus, 3 Maserati, 2 Rolls Royce, 210 Tesla, 2 Bentley.

Τα μυστικά για να καίει λιγότερη βενζίνη το αυτοκίντο

Με την τιμή των καυσίμων να «ανηφορίζει»οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουμε έναν ακόμα πονοκέφαλο να… μεγαλώνει (διαρκώς).

Πώς θα καταναλώσουμε λιγότερο καύσιμο;

Στον ανεφοδιασμό:

1): Να ξέρεις από πού βάζεις καύσιμο. Είναι μάλλον το προφανές, αλλά, γνωρίζοντας τον πρατηριούχο της γειτονιάς σου, σημαίνει ότι έχεις λιγότερες πιθανότητες να βάζεις κακό καύσιμο, ή να σε κλέβει στην αντλία.

2)Γέμισε το ρεζερβουάρ νωρίς το πρωί ή στη χαμηλότερη θερμοκρασία της μέρας, όταν το καύσιμο έχει μεγαλύτερη πυκνότητα στη δεξαμενή. Δε γλιτώνεις ωστόσο, στην (σπάνια) περίπτωση που ο πρατηριούχος έχει θερμάνει τη δεξαμενή, με σκοπό να διογκώσει τα καύσιμα, άρα να σε κλέψει.

3)Είναι προτιμότερο να φουλάρεις και να μη βάζεις 10-20 ευρώ κάθε δύο μέρες, μιας και σε κάνει λιγότερο «ευάλωτο/η» στην κλοπή στην αντλία, ή στις απώλειες από αυτή (όχι την κλοπή, την αντλία). Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόση βενζίνη εξατμίζεται και επιστρέφει στην αντλία, όταν γεμίζεις ένα άδειο τεπόζιτο.

4)Να επιλέγεις τις αντλίες που είναι πιο μακριά από την είσοδο του πρατηρίου. Στα «κακά» μαγαζιά, το «σκάρτο» σε ποιότητα και ποσότητα, πάει μπροστά και το «καλό» στις «πίσω» αντλίες. Στα «κακά» μαγαζιά, τα οποία όλο και λιγοστεύουν. Εφόσον εσύ ξέρεις από πού ανεφοδιάζεσαι, μη γίνεσαι σπασίκλας.

5)Αν βάζεις μόνος/η σου βενζίνη, μην πατάς τέρμα τη σκανδάλη της αντλίας.

6)Καλή λύση για εξοικονόμηση χρημάτων από τον ανεφοδιασμό, είναι και η χρήση χρεωστικής και πιστωτικής που κάνουν επιστροφή χρήματος. Αν σου δίνει 3% επιστροφή μετρητών, αν υποθέσουμε ότι κάνεις 100 ευρώ ανά γέμισμα ρεζερβουάρ, στο 11ο γέμισμα βάζεις 100, πληρώνεις 70. Παρότι δεν πεθαίνουμε για τα τραπεζικά προϊόντα…

7)Μην ξοδεύεις 5 ευρώ σε βενζίνη για να πας σε ένα μακρινό βενζινάδικο που την έχει φθηνότερη. Ό,τι θα εξοικονομήσεις, το κατανάλωσες.

8)Ανάλογα το αυτοκίνητο, σε κάποια, με 100άρα βενζίνη επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομία (προτιμάμε φουλ τεπόζιτο για να φανεί η διαφορά). Έχε στο νου σου, βέβαια, ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες και εξαρτώνται από τις προσμίξεις χημικών που κάνει η κάθε πετρελαϊκή στη χώρα μας.