ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κατωτατος μισθος: «Κλείδωσε» διπλή αύξηση – Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν τα περισσότερα

adv


 Κατωτατος μισθος: Διπλή αύξηση στον μισθό αναμένεται να δουν οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν το κατώτατο όριο.

Η νέα ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ, όπως αναμένεται, πάνω από το 5,9% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις δυνατότητες για ελαφρύνσεις και νέες παροχές.

Με την αύξηση 2% συν 3% ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο 2022 και στα 682,5 ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους. Επιπροσθέτως, θα οδηγήσει σε μισθούς έως 750,7 ευρώ με μία τριετία, έως 819 ευρώ με δύο τριετίες και έως 887,2 ευρώ με τρεις τριετίες.

Το τελικό ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εργάνης (βασιζόμενη στα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ), σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό έως 800 ευρώ, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του συνόλου των μισθωτών, έχουν απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ τον μήνα.

Ήδη έχει αποφασιστεί για το νέο έτος η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρείται σημαντική κίνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η αγορά εργασίας έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Πόσο αυξάνεται από 01/01/2022

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί έως και 195 ευρώ για τους έμπειρους υπαλλήλους με πολλές τριετίες από την 1/1/2022.

Ο νέος κατώτατος μισθός ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας (με τα έως τώρα δεδομένα)

  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια διαμορφώνεται σε 663 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται σε 861,9 ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, από τις έμμεσες αυξήσεις που θα προκύψουν το 2022 από τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα – Πότε θα πάρετε τα χρήματα

Κατωτατος μισθος: Αύξηση θα δουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το επόμενο χρονικό διάστημα. Πότε θα ισχύσει και πόσα θα πάρετε.

Η χώρα περνάει μικρή κρίση το τελευταίο διάστημα με τις ανατιμήσεις προϊόντων και τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν όλο και χειρότερα.

Για ένα μέσο νοικοκυριό τα έξοδα έχουν αυξηθεί αρκετά και ο κόσμος ψάχνει απεγνωσμένα χρήματα προκειμένου να ανταποκριθεί.

Από την κυβέρνηση έχει παρθεί η απόφαση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να πάρουν ανάσα οι χαμηλόμισθοι.

Κατωτατος μισθος: Έρχεται αύξηση – Τότε θα γίνει

Συγκεκριμένα, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα λαμβάνει υπόψιν της την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει εντός του 2022.

O υπουργός Εργασίας τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδας, το ΚΕΠΕ και διάφοροι εργοδότες ζητούν το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να δίνει αύξηση 2% εν μέσω ύφεσης 8,2%.

«Τώρα η οικονομία έχει μπει σε ένα θετικό έδαφος. Προφανώς, υπάρχει και άλλη (ρύθμιση). Θα έρθουν και άλλες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά θα είναι από τον καινούριο χρόνο οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τους το ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους. Είναι προφανές αυτό. Μιλάω για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δηλαδή, πάλι διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την Τράπεζας της Ελλάδος– επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας και κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός.

Κατωτατος μισθος: Τι ισχύει σήμερα για τον κατώτατο μισθό

Στην Ελλάδα ο κατώτατος μεικτός μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ.

Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του Υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 θα είναι αυξημένος κατά 2%.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα επί 14 μισθούς συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς και 58 λεπτά του ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Προεκλογικές δεσμεύσεις για τον κατώτατο μισθό

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού, διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ. Με δεδομένο το στοιχείο αυτό, εφόσον στο τέλος του 2021 η ανάπτυξη κινηθεί γύρω στο 6%, τότε θα πρέπει να αναμένει κανείς αύξηση κοντά – ίσως και υψηλότερη – στο 12%.

Αυτό σημάνει ότι ο κατώτατος μισθός θα εξελιχθεί ως εξής: από 650 ευρώ σήμερα, στα 663 ευρώ την 1.1.2022 (αποφασισμένη αύξηση 2%) και στα 743 ευρώ περίπου, με ενδεχόμενη αύξηση κατά 12% όποτε αυτή αποφασιστεί.

Η ημερομηνία εφαρμογής των επόμενων αυξήσεων είναι το κατ’ εξοχήν στοιχείο που καταδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στην τελική διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και στον χρόνο ισχύος του.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν γύρω από το νομικό καθεστώς διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα για τον χρόνο έναρξης της ισχύος των νέων αμοιβών.

Πρώτον, την 1η Ιανουαρίου του 2023, ημερομηνία που συνδέεται με το ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς στον σχετικό νόμο προβλέπεται ότι η αύξηση του κατώτατου αποφασίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου.

Ωστόσο η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να μην «εξυπηρετεί» τις πολιτικές εξελίξεις, εάν και εφόσον προκηρυχθούν νωρίτερα οι βουλευτικές εκλογές.

Δεύτερον, να ισχύσουν οι νέες αυξήσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τη λήψη της τελικής κυβερνητικής απόφασης. Κάτι τέτοιο μπορεί να συνδεθεί με το ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Κατωτατος μισθος: Κάτι αντίστοιχο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο για να υλοποιηθεί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παρέκκλιση από το υφιστάμενο νομοθετική πλαίσιο. Να σημειώσουμε ότι ανάλογη «παρέκκλιση» – με την πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης – έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και ακολούθησε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, με τη διαμόρφωσή του στα 650 ευρώ από 1ης Φεβρουαρίου 2019.

Και τότε η επίσπευση της διαδικασίας έγινε λίγους μόλις μήνες πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.

Πάντως, ούτως ή άλλως τον Φεβρουάριο του 2022 με δεδομένα τα στοιχεία της ανάκαμψης της οικονομίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών».

Βελτίωση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας και θα περιγράφει την ανάκαμψη της αγοράς».