Πλαφόν στο μοριακό τεστ – Αυτή θα είναι η νέα τιμή του PCR – Φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση βάζουν οι ουρές για ένα rapid
Εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν τα τελευταία 24ωρα από νωρίς το πρωί στα σημεία όπου διενεργούνται τεστ από τον ΕΟΔΥ είτε γιατί ήδη είχαν ένα θετικό τεστ στα χέρια τους, είτε γιατί είχαν ήδη συμπτώματα, είτε γιατί το αρνητικό τεστ είχε ζητηθεί από τις επιχειρήσεις για την επιστροφή τους στην εργασία.
Πολύωρη αναμονή και υπέρογκο κόστος για ένα τεστ
Η έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον καθιστά αδήριτη την ανάγκη της ιχνηλάτησης και αυτό οδηγεί σε ουρές και πολύωρη αναμονή τους πολίτες για ένα τεστ. Από τις έξι το πρωί άρχισαν να σχηματίζονται ουρές έξω κέντρα υγείας, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα.
Για παράδειγμα χθες, η αναμονή ξεπέρασε τις 3 ώρες, στον Άγιο Δημήτριο η ουρά κάλυψε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ στην Καλλιθέα μέχρι το μεσημέρι 1 στα 3 τεστ έβγαινε θετικό. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου ουρές σχηματίστηκαν και σήμερα έξω από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ένα rapid τεστ.
Την ίδια στιγμή το υπέρογκο κόστος που επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών βάζει φωτιά στην πολιτικη αντιπαράθεση και για την τιμή των μοριακών τεστ με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει μέσω του MEGA ανακοινώσεις αύριο Τρίτη για νέα διατίμηση στα PCR τεστ.
Πληροφορίες για 40 με 50 ευρώ
Για ένα rapid test σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, οι τιμές σήμερα ξεκινούν από πέντε ευρώ και φθάνουν τα δέκα, ενώ η φθηνότερη τιμή στα PCR αυτή τη στιγμή είναι στα 60 ευρώ, ωστόσο κάποια διαγνωστικά κέντρα κοστολογούν ταχείες υπηρεσίες PCR test 80 ευρώ και κατ’ οίκον υπηρεσίες στα 120 ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA προανήγγειλε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την τιμή των μοριακών τεστ. Πληροφορίες θέλουν το πλαφόν που θα ανακοινωθεί για το μοριακό τεστ να κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ.
«Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσο αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ», τονίσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης.
Δωρεάν τεστ για όλους
Πάντως η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συνταγογράφηση και δωρεάν διάθεση των τεστ στους πολίτες, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Για πλαφόν στις τιμές των rapid και των μοριακών τεστ μίλησε το ΚΙΝΑΛ.
«Όταν μία κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, δεν νιώθει την ανάγκη να κάνει οτιδήποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, αδιαφορεί για την υγειονομική ανασφάλεια και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αρνούμενη τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ (rapid και PCR) εγκαταλείποντας τους σε ατελείωτες ουρές έξω από δομές και διαγνωστικά κέντρα» σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Προτείνουμε την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής.
Επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων
«Απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που θα επιδεινωθεί ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σήμερα ζήτησε τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αφήνοντας αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» ο ΙΣΑ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».
Στον αέρα οι εργαζόμενοι – Η ΕΡΓΑΝΗ δεν αναγνωρίζει το θετικό rapid
Στο μεταξύ, στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό μετά από τη διενέργεια rapid test.
Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί σε rapid test δεν χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, ένα rapid test το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα Εργάνη από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πως το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), γεγονός που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και εφόσον είναι θετικό, το καταθέτουν για να λάβουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας, κάτι που δεν μπορούν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.