Ψάχνουν και δε βρίσκουν προσωπικό – Ιδιοκτήτες πήραν δίσκους και ποδιές και έπιασαν δουλειά
ροβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων την καλοκαιρινή σεζόν καθώς προσωπικό παραιτείται και η δουλειά δε βγαίνει.
Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αντέχουν την πίεση της τουριστικής σεζόν και απλά εγκαταλείπουν στα μέσα του καλοκαιριού την δουλειά τους και τρέχουν να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.
Ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας κλείνουν νωρίτερα, αλλάζουν τα μενού, αφαιρώντας μπελαλίδικα… πιάτα, μειώνουν τα τραπέζια, επιστρατεύουν φίλους και συγγενείς στην κουζίνα και το σέρβις για να βγουν οι βάρδιες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ξαναέβαλαν τις ποδιές, προκειμένου να βγει η δουλειά.
Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, μπήκαν στη λάντζα και άλλοι στρώνουν τραπεζομάντηλα προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους και να ανταποκριθούν στο αυξημένο τουριστικό κύμα. Την εικόνα αυτή συναντά κανείς σε πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και στην Χαλκιδική- αρχές Αυγούστου- και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, θέτονας σε κίνδυνο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και το brand της ελληνικής φιλοξενίας.
Τα κενά των θέσεων εργασίας σε όλα τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς αυξάνονται αντί να μειώνονται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων όσων εμπλέκονται στον τουριστική βιομηχανία, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας και… εγκαταλείπουν στο πικ της τουριστικής σεζόν.
“Έλειπαν στην αρχή της σεζόν από την βαριά βιομηχανία του τουρισμού 40.000 με 50.000 εργαζόμενοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού.”
«Αυτές οι κενές θέσεις όχι μόνο δεν καλύφθηκαν, αλλά αρχίζουν και εγκαταλείπουν από την πίεση και τις καταστάσεις όσοι πήγαν να δουλέψουν φέτος. Αν εγκαταλείψουν και άλλοι, μπορεί να φτάσει αυτό το νούμερο και τις 60.000» λέει στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τάσος Ζησόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό το φαινόμενο καταγράφεται σε νέους, κυρίως, μάγειρες και ζαχαροπλάστες και λιγότερο σε σερβιτόρους.
Έχουμε καλοκαίρι ακόμη μπροστά μας και όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει παραπάνω ώρες το θέμα είναι αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέχρι το τέλος της σεζόν παρατηρεί από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γεώργιος Γκίλης. «Άνθρωποι είμαστε όλοι και έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες. Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν και άλλα κενά από ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν» προσθέτει.
«Είναι η πρώτη χρονιά που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα σε αυτό το μέγεθος και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό. Φαντάζει πολύ πιο δύσκολο από ό,τι αρχικά είχε εμφανιστεί» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.
Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες προσπαθούν με αλχημείες να βγάλουν τη σεζόν και να ανταποκριθούν στο αυξημένο τουριστικό κύμα, κλείνοντας όπως-όπως τις… τρύπες στη δουλειά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού. «Έβαλαν ποδιές και οι μαγαζάτορες και είτε δουλεύουν υπερωρίες, είτε επιστρατεύουν συγγενικά τους πρόσωπα, είτε ποντάρουν στο φιλότιμο του προσωπικού τους που το απασχολούν χρόνια και το νιώθουν σαν οικογένεια» λέει ο κ. Γκιλής.
Μαγαζιά κλείνουν νωρίτερα γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες στη δουλειά
Στην κουζίνα οι άνθρωποι που έχουν την εξειδίκευση αναγκάζονται να κάνουν μόνιμα τα πιο δύσκολα πράγματα και οι νέοι να κάνουν την λάντζα και τα πιο διεκπεραιωτικά. Στην εξίσωση των κενών θέσεων μπήκαν φέτος ακόμη και μαθητές που τελείωσαν τις σχολικές τους υποχρεώσεις αλλά και φοιτητές που δουλεύουν μεροκάματο για να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Σε πολλά νησιά περιορίζουν τη δουλειά και αρκετά μπαρ κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα, καφετέριες και ταβέρνες ανοίγουν αργότερα -και όχι από το μεσημέρι- γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες. «Αρκετά καταστήματα εστίασης δουλεύουν λιγότερες ώρες και διαθέτουν περιορισμένες καρέκλες. Αυτό είναι επικίνδυνη ακροβασία. Να έρχονται μετά από τόσα χρόνια τόσοι τουρίστες και έχοντας περάσει μνημόνια, κόβιντ, να έχεις τόσες υποχρεώσεις, να βλέπεις τη δουλειά και να μην μπορείς να ανταποκριθείς είναι ακροβασία» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου, Γιάννης Παπαδόπουλος.
Φαινόμενα πλειοδοσίας και μετακίνησης εργαζομένων από τη μια δουλειά στην άλλη στις Κυκλάδες
Έντονο είναι και το φαινόμενο της μετακίνησης εργαζομένων από τη μια δουλειά στην άλλη. Όπως λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων «καταγράφεται μια πλειοδοσία όπου οι εργαζόμενοι επιλέγουν πού είναι καλύτερες οι συνθήκες για αυτούς, με αποτέλεσμα την μια μέρα να έχει πρόβλημα η μία επιχείρηση και την άλλη μέρα να έχει κάποια άλλη. Πάντως, γίνεται μια υπέρβαση όπου είναι μικρές και οικογενειακές οι επιχειρήσεις. Αυτές ποντάρουν στις ίδιες δυνάμεις για να βγει η χρονιά» παρατηρεί ο κ. Ρούσσος.
Ολοένα κα περισότεροι παράγοντες στην αγορά αγωνιούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στο τελικό τουριστικό προϊόν και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους τουρίστες οι αυξανόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. «Λένε θα ‘ρθουν 30 εκατ. -35 εκατ. τουρίστες και θα γίνει χαμός. Το θέμα είναι αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις. Αφενός δεν θα μπορούν να πιάσουν τους στόχους που έχουν ώστε να αποσβέσουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι χαμηλή και δεν θα αποτελέσει αυτή η χρόνια ως χρονιά πρεσβευτή που θέλαμε» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.
«Μπορεί φέτος να μην φανεί αυτό αλλά του χρόνου αν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα με δεδομένη την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα των εργατικών χεριών το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο» προσθέτει ο. κ. Ρούσσος.
Ζητούν προσωπικό από τρίτες χώρες για να καλυφθούν τα κενά την επόμενη τουριστική σεζόν
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού την επόμενη σεζόν και της αδυναμίας να βγει η δουλειά, οι πρόεδροι των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων προκρίνουν τη λύση της εισαγωγής εργατικών χεριών από τρίτες χώρες. «Είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν κάποια πράγματα, όπως ξεκίνησαν δειλά-δειλά με τις εργασιακές συνθήκες πάντοτε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρέπει,όμως, να αντιληφθούμε όλοι μας ότι σε μια τουριστική περιοχή θα πρέπει να γίνεται συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών γιατί σε μια σεζόν που οι ρυθμοί στη δουλειά είναι έντονοι και δουλεύουμε πέντε μήνες δεν μπορεί να λειτουργεί η αγορά με τους κανόνες που υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις που να καλύπτουν εργαζόμενους και εργοδότες» υπογραμμίζει ο κ. Ρούσσος.