7 λόγοι που μας πιάνει ταχυκαρδία αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την κακή λειτουργία της καρδιάς
Η ταχυκαρδία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς και αναφέρεται στον καρδιακό ρυθμό που υπερβαίνει τα 100 χτύπους ανά λεπτό. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ανάπαυσης ενός ατόμου θα πρέπει να κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Όσο λιγότεροι χτύποι γίνονται σε αυτό το εύρος, σημαίνει ότι η καρδιά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Για παράδειγμα, οι αθλητές των οποίων οι καρδιές είναι σίγουρα σε εξαιρετική κατάσταση τείνουν να έχουν καρδιακούς ρυθμούς ανάπαυσης σε 40 ή 50 χτύπους.
Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός μπορεί να οφείλεται σε ένα καρδιακό πρόβλημα που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί επίσης.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απλώς μια φυσιολογική αντίδραση σε κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, και μπορείτε να εντοπίσετε μερικά από αυτά παρακάτω.
Άσκηση
Σίγουρα, η καρδιά σας θα χτυπάει με πολύ ταχύτερο ρυθμό τόσο κατά τη διάρκεια όσο και αμέσως μετά την άσκηση. Μην ανησυχείτε επειδή ο καρδιακός σας ρυθμός πρέπει να επιστρέψει εντός της κανονικής εμβέλειας μετά από λίγη ανάπαυση. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί λένε ότι η τακτική άσκηση σας επιτρέπει να έχετε χαμηλό καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, καθώς σας βοηθά να κρατάτε τη καρδιά σας υγιή.
Στρες
Μπορεί να έχετε ταχυκαρδία κάθε φορά που αισθάνεστε στρεσαρισμένοι . Αυτό μπορεί να αναμένεται επειδή η κυκλοφορία του αίματός σας πλημμυρίζεται από ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, όπου και οι δύο μπορούν να τονώσουν το νευρικό σας σύστημα. Είναι μια καλή ιδέα να αναζητήσετε τρόπους να μειώσετε τα επίπεδα στρες, επειδή το χρόνιο στρες μπορεί πραγματικά να προκαλέσει καταστροφή στην υγεία σας με κάθε τρόπο, λένε οι γιατροί.
Αφυδάτωση
Πίνετε περίπου 2 λίτρα νερού την ημέρα; Αν όχι, μην εκπλαγείτε γιατί η καρδιά σας φαίνεται να χτυπά ταχύτερα από το κανονικό – η αφυδάτωση πυκνώνει το αίμα σας και μειώνει τον όγκο του αίματός σας και η καρδιά σας χρειάζεται να χτυπήσει πιο γρήγορα και συνήθως πιο δυνατά, έτσι ώστε τα ζωτικά όργανα να παίρνουν αρκετό οξυγονωμένο αίμα.
Καφεΐνη
Πίνοντας δυνατό καφέ ή πολλά φλιτζάνια της καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας αφήσει με ένα γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Κατ ‘αρχάς, η καφεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία στον καφέ είναι ένα διεγερτικό, και μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία. Δεύτερον, ο καφές έχει διουρητικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απομακρύνει το νερό από το σώμα σας – όπως ακριβώς αναφέρθηκε παραπάνω, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία.
Αλκοόλ
Εκτός από τον καφέ, το αλκοόλ μπορεί επίσης να κάνει την καρδιά σας να χτυπάει περισσότερο ανά λεπτό. Ακριβώς όπως ο καφές, το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να απομακρύνει το νερό από το σώμα σας, αφήνοντας σας έτσι αφυδατωμένους. Επίσης, η καρδιά σας κτυπά ταχύτερα μετά την κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών, επειδή προσπαθεί απλώς να απαλλαγεί από τοξίνες όσο μπορεί πριν προλάβει τον όλεθρο στην υγεία σας.
Κάπνισμα
Η νικοτίνη στα τσιγάρα είναι μια χημική ουσία με διεγερτικές ιδιότητες και γι ‘αυτό ένα τσιγάρο μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά ταχύτερα από το κανονικό. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με ταχυκαρδία, τότε σταματήστε το κάπνισμα. Εκτός από την ταχυκαρδία, υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα που μπορούν να αποφευχθούν, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα και των θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων.
Άγχος ή επίθεση πανικού
Μήπως πάσχετε από άγχος ή διαταραχή πανικού; Τότε να είστε σίγουροι ότι ο καρδιακός σας ρυθμός θα εκτοξευτεί κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού. Το σώμα σας πηγαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής όποτε αισθάνεστε άγχος ή πανικό, και αυτό σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, αδυναμία, αίσθημα τσιμπήματος και αίσθηση επικείμενης καταστροφής είναι μερικά άλλα συμπτώματα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός μπορεί να οφείλεται σε μια ιατρική κατάσταση που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί επίσης. Κάποιες έχουν σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα όπως η αναιμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και οι καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης πιθανό ο υπερθυρεοειδισμός να είναι ο ένοχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα που έχουν σχέση με τους πνεύμονες. Αν υποψιάζεστε ότι ο γρήγορος καρδιακός σας ρυθμός οφείλεται σε σοβαρή ιατρική κατάσταση, επισκεφτείτε τον γιατρό χωρίς καθυστέρηση.