Στέλιος Καλαθάς: «Ο Άγιος Παΐσιος μού είχε πει να κοιτάς τον ουρανό και να λες …και αυτό θα περάσει»!
Ο ταλαντούχος και ιδιαίτερα αξιοπρεπής Στέλιος Καλαθάς είναι ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
Της: Έπη Τρίμη
Έγινε αρχικά γνωστός μέσα από τη συνεργασία του με τον Νίκο Φώσκολο, αλλά και δίπλα σε σημαντικούς σκηνοθέτες στην Επίδαυρο στο εθνικό και το ελεύθερο θέατρο, σε σημαντικούς ρόλους σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου. Ωστόσο με τα χρόνια έκανε τη δική του πορεία είτε ως ηθοποιός, είτε ως σκηνοθέτης, είτε συμμετέχοντας σε διαφημίσεις ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη Συναισθηματική Διαλεκτική.
Έχει συμμετάσχει σε μεταγλωττίσεις κινουμένων σχεδίων, ζωντανών σειρών και ταινιών καθώς και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε στα πλαίσια της παράστασης «Η Φάρσα του Πιερ Πατλέν» στο θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα» η οποία είναι ιδιαιτέρως ευρηματική κωμωδία, με γρήγορη πλοκή και εξαιρετικές ερμηνείες.
Τι είναι η Συναισθηματική Διαλεκτική, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτή και σε ποια ανάγκη της εποχής απαντά;
Η ιδέα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που παρακολούθησα στο κέντρο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, σκέφτηκα να δημιουργήσω μια μέθοδο που να χρησιμοποιεί τους κώδικες της υποκριτικής, όχι για ηθοποιούς, αλλά για τους ρόλους που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας, και πίστεψέ με είναι πολλοί αυτοί οι ρόλοι. Είναι μια βιωματική μέθοδος που βασίζεται σε 3 άξονες. Κατ’ αρχάς στους δείκτες συναισθηματικής ευφυΐας που μετριούνται και καλλιεργούνται, στο κομμάτι επικοινωνία (μάθε να επικοινωνείς και να διαχειρίζεσαι σωστά όλα αυτά που νιώθεις), στους κώδικες της υποκριτικής και στην επιτέλεση μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης και των ρόλων. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ρίξουν φως στα συναισθήματά τους (όχι μόνο σε ηθοποιούς) και μέσα από σωστούς κώδικες επικοινωνίας να δημιουργήσουν σωστές σχέσεις με τους γύρω τους και κυρίως με τον εαυτό τους.
Τα επόμενα βήματα;
Ξεκινάμε τον εαρινό κύκλο μαθημάτων της Συναισθηματικής Διαλεκτικής. Υπάρχουν ομάδες που γίνονται δια ζώσης και μια ομάδα διαδικτυακή. Υπέροχα μαθήματα που γίνονται μια φορά την εβδομάδα για 2 ώρες, ειδικά σχεδιασμένα στις συνθήκες που επικρατούν περιμένουν τους φίλους που θέλουν αν ενταχθούν στις ομάδες και να συμμετάσχουν. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με τα θετικά μας συναισθήματα που μας βοηθούν αποτελεσματικά να δούμε το Φως, μέσα στο γκρίζο και να αντλούμε δύναμη. Με βοηθό την τέχνη του θεάτρου μαθαίνουμε να φοβόμαστε λιγότερο ,να περιορίζουμε το στρες και να γελάμε περισσότερο. Πρέπει να σου πω ότι στις ομάδες γελάμε πολύ, όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Με το σύνθημα «Κοιτάω μπροστά και βρίσκω λύσεις» πορεύτηκα και πορεύομαι μέχρι τώρα στη ζωή μου. Ας δούμε αυτή την μεγάλη απειλή ως μια νέα πρόκληση και ας προστατευτούμε όλοι, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, όχι μόνο για το δικό μας καλό, άλλα και για το καλό των συνανθρώπων μας. Αυτή η πανδημία μας δίνει χρόνο να αξιολογήσουμε όχι μόνο το νόημα και την αξία της ζωής, αλλά και την δύναμη της ευθύνης και κυρίως της αλληλεγγύης.
Από τι πάσχει ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής;
Από ουσιαστική μοναξιά. Ζούμε άγριες εποχές που μας έχουν κλείσει στο κέλυφός μας, ενώ παράλληλα πλασάρουμε καθημερινά μια ιντερνετική εικόνα που πολλές φορές έχει μεγάλη απόκλιση από την αλήθειά μας. Νομίζω είναι βασικό να μάθουμε να αγαπάμε την εαυτό μας έτσι όπως είναι, με τα ελαττώματα και τα ψεγάδια του και έτσι θα μας αγαπήσουν και οι άλλοι.
Η παράσταση «Η Φάρσα του Πιερ Πατλέν» στο θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα» ανατέμνει το χώρο της δικαιοσύνης συνθέτοντας ένα εκρηκτικό γαϊτανάκι, απατεωνιάς και υποκρισίας. Το θέμα που πραγματεύεται είναι πιο σύγχρονο από ποτέ. Γιατί αυτές οι συμπεριφορές αντί να ατονούν αυξάνονται και πληθύνονται;
Ίσως γιατί οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας όχι μόνο έναν άγιο, αλλά και ένα σκοτεινό κομμάτι, αδηφάγο, που όλο ζητάει όλο και περισσότερα. Δεν μας έμαθαν να αγαπάμε το φως.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες του ρόλου του βοσκού και μέχρι πού είσαι ως ηθοποιός διατεθειμένος να «τσαλακωθείς»;
Όπως είδες στην παράσταση τσαλακώνομαι μέχρι εκεί που το απαιτεί ο ρόλος. Δεν έχω τέτοια θέματα, μην σου πω ότι μ’ αρέσει αυτό το υποκριτικό τσαλάκωμα γιατί από εκεί πηγάζουν υπέροχα δώρα για τον ηθοποιό.
Ως «τέκνο» του Φώσκολου τι θυμάσαι απ’ αυτόν;
Το πόσο καλά ήξερε την τέχνη του κινηματογράφου . Είχε όχι μόνο γνώσεις ,αλλά και ήξερε να δουλεύει με τους ηθοποιούς.
Πού νιώθεις πιο άνετα; Στο θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση;
Στο θέατρο. Νομίζω εκεί μπορώ να ξεδιπλώσω πολλά περισσότερα.
Έχεις αυτοπροταθεί για κάποιο ρόλο που τον ήθελες διακαώς;
Όχι δεν έτυχε.
Ξέρω ότι πιστεύεις στο Θεό και έχεις δηλώσει ότι γνώρισες τον Άγιο Παΐσιο. Θα ήθελες να συμμετέχεις στη σειρά που αφηγείται τη ζωή του;
Θα ήταν μια εμπειρία διαφορετική νομίζω. Ναι, μου αρέσει να συλλέγω εμπειρίες στην ζωή μου.
Υπήρξε κάποια φράση ή συμβουλή του Αγίου που την κρατάς ως φυλαχτό;
Ναι θυμάμαι που είχε πει να κοιτάς τον ουρανό και να λες …και αυτό θα περάσει! Πρέπει δε να σου πω ότι το ακολουθώ και το λέω και στους μαθητές μου όταν μου λένε ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
Ένιωσες ποτέ να βιάζεται η προσωπικότητα και η αξιοπρέπειά σου από έναν παραγωγό, σκηνοθέτη ή συνάδελφο;
Όχι δεν μου έχει τύχει κάτι τόσο άσχημο.
Πώς σου φαίνεται το κίνημα #MeToo και η χρονική στιγμή που σαν τσουνάμι βγαίνουν στο φως καταγγελίες και κακοποιητικές συμπεριφορές;
Είναι ευλογία να βγαίνουν στο φως κακοποιητικές συμπεριφορές, εύχομαι να μην περιοριστούν μόνο στους καλλιτέχνες, αλλά αυτό το κύμα να περάσει και σε άλλα επαγγέλματα, γιατί δυστυχώς δεν συμβαίνουν μόνο στα καμαρίνια. Το έχουμε λίγο εστιάσει το θέμα στο θέατρο και νομίζω αυτό δεν βοηθάει την αλήθεια της κοινωνίας.
Ένας άνθρωπος ευγενής και χωρίς βεντετισμούς μπορεί να κάνει στην Ελλάδα καριέρα ως ηθοποιός και να βιοποριστεί αποκλειστικά από την υποκριτική;
Αποκλειστικά από την υποκριτική πλέον νομίζω δεν μπορεί ούτε ένας αγενής (γέλια) .Τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι ένα επάγγελμα που έχει καταντήσει χόμπι και αυτό πραγματικά με στεναχωρεί.
Η ομορφιά σού έδωσε περισσότερες ευκαιρίες στα προσωπικά σου, το γεγονός πως είσαι ταλαντούχος και αναγνωρίσιμος ή η καλοσύνη της ψυχής σου και η προσωπικότητα σου;
Νομίζω ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου είναι αυτός που φέρνει κοντά ή διώχνει τους ανθρώπους από δίπλα μας. Η εμφάνιση είναι μια πόρτα που σου ανοίγει γνωριμίες, αλλά δεν κρατάει για πάνω από 10 λεπτά. Μετά τι γίνεται; Ποτέ δε επένδυσα στην εμφάνιση, ίσως γιατί αυτό που με γοητεύει σε έναν άνθρωπο είναι κυρίως η σκέψη του και η στάση του απέναντί στην ζωή.
Σου την πέφτουν στα social media και αν «ναι» πώς το διαχειρίζεσαι;
Γενικά νομίζω έχω προφίλ με επαγγελματικό προσανατολισμό ,οπότε αυτό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
Τι σε γοητεύει σε μια γυναίκα και τι σε κάνει να τη θεωρείς ακαταμάχητη;
Το πνεύμα που διακρίνω μέσα από το βλέμμα της.
Έχεις, πέσει στα πατώματα ποτέ για έναν έρωτα;
Μόνο για να σφουγγαρίσω (γέλια).
Κρατάς την προσωπική σου ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τι τίμημα έχει αυτό επαγγελματικά την στιγμή που όλοι θέλουν να βλέπουν μέσα από μια κλειδαρότρυπα;
Δεν με αφορά να είμαι στην δημοσιότητα για την προσωπική μου ζωή. Ούτε θεωρώ ότι η ζωή μου έχει κάτι πικάντικο. Ζω με πολλές ώρες δουλειάς κάθε μέρα και όταν μπορώ κάνω όμορφα ταξίδια . Καλό είναι να ξεχωρίζουμε τα πράγματά και να μην μπλέκονται οι ρόλοι.
Ποια είναι τα, επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Ετοιμάζω τις καλοκαιρινές παραστάσεις που θα σκηνοθετήσω με τις ομάδες μου. Θα ανεβάσουμε μια παράσταση φόρο τιμής για την Μικρά Ασία και άλλα δυο έργα με στόχο να ενεργοποιήσουμε την θετική σκέψη στον κόσμο ,που τόσο πολύ έχει εγκλωβιστεί από την τρομολαγνεία της εποχής .Είμαι σε φάση πολύ δημιουργική που διαβάζω έργα και υπέροχα κείμενα ,συζητώ με τους συνεργάτες μου και σκέφτομαι το κάστινγκ. Το θέατρο είναι μια υπέροχη περιπέτεια και το ξέρουμε καλά εμείς που υπάρχουμε μέσα από αυτό.
Πληροφορίες για την συναισθηματική διαλεκτική μπορεί κάποιος να βρει στο σίτε synaisthimatikhdialektikh.com αλλά και στο τηλ 6946105520