ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Market Pass: Νέα ημερομηνία πληρωμής μετά την αίτηση στο gov.gr

adv

 


Το αλαλούμ με την ημερομηνία πληρωμής του Market Pass, το οποίο θα εφαρμοσθεί την 1η Φεβρουαρίου, συνεχίζεται αφού ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε την Κυριακή (15/01) πως τα χρήματα στους δικαιούχους θα καταβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίου και όχι εντός του Μαρτίου, όπως είχε πει χθες (14/01).

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε στον ΣΚΑΪ το εξής: «Από 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει η κάρτα αγορών και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν μπει τα χρήματα στους λογαριασμούς, είτε στην άυλη κάρτα, με τους 8.400.000 δικαιούχους να λαμβάνουν 22 ευρώ έως 100ευρώ το μήνα».

Υπενθυμίζεται ότι, το Σάββατο (14/01), ο Νίκος Παπαθανάσης είχε πει στο ACTION 24: «Θα πρέπει πρώτα να γίνει αίτηση. Αν επιλέξει να πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό θα πάρει το 80% ενώ στην άυλη κάρτα θα πάρει το 100%. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 1η Φεβρουαρίου και με την ολοκλήρωση θα λάβουν τα χρήματα εντός Μαρτίου». Έτσι, με τη σημερινή (15/01) δήλωσή του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης πήρε πίσω ό,τι είχε πει την προηγούμενη ημέρα και, πλέον, οι δικαιούχοι του Market Pass θα λάβουν τα χρήματά τους στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για το Market Pass

Επισημαίνεται ότι ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISNet και πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Διεύθυνση e-mail
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ' της περ. στ' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
  • Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Ακόμα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η πληρώμη και τα ποσά του Market Pass

Στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση ενώ αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση.

Χρειάζεται, επίσης, να ξέρετε ότι η οικονομική ενίσχυση από το Market Pass είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης. Ακόμα, το ποσό του επιδόματος δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά.

Η επιδότηση αυτή ούτε δεσμεύεται ή συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τις Τράπεζες. Το ποσό του επιδόματος από το Market Pass στους δικαιούχους μετά την αίτησή τους και αφού γίνει η πληρωμή, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Έτσι, λοιπόν, τα ποσά έχουν ως εξής:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση