ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Χιόνι στην Αττική από Κυριακή - Οι επικίνδυνες ώρες

adv


 Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το μεσημέρι της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας τελικά την πρόγνωση των τελευταίων ημερών για σοβαρή επιδείνωση του καιρού. Χιόνι θα πέσει και στην Αττική, ενώ η κακοκαιρία πήρε το όνομα «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει «βουτιά» 10 βαθμών, ενώ την ίδια μέρα χιόνι θα πέσει:

  • Το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι σε Θράκη και Χαλκιδική.
  • Πριν από το μεσημέρι στις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά - ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική, με τις χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.
  • Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης.

Σε βίντεο που ανέβασε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι η κακοκαιρία με πολύ κρύο θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη και συνιστά να είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ κρύες ημέρες, ενώ κάνει λόγο για χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικά για την Αττική, η ΕΜΥ προειδοποιεί για χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, και από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Από το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως, από τη Δευτέρα το πρωί ξανά, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρο το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα - «Απότομη χιονόστρωση» σε ορισμένες περιοχές

Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν την Κυριακή στην Αττική σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπαβασιλείου, διδάκτωρ μετεωρολογίας, ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου που μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ. Το μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, είναι αν τα φαινόμενα συνεχίσουν και τα ξημερώματα της Δευτέρας και πού θα χτυπήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Σάββατο βράδυ αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια στα νότια και χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (5/2) η θερμοκρασία θα πέσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σταδιακά οι χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και χαμηλότερα.

Ο κ. Παπαπαβασιλείου ανέφερε πως την Κυριακή θα υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις στην Αττικο-Βοιωτίας και την Εύβοια, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

«Σε κάποιες περιοχές είναι πολύ πιθανό να έχουμε απότομα χιονόστρωση ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή», τόνισε.

Χιόνια στην Αττική - Πού θα το στρώσει

Η επέλαση του χιονιά ξεκινά από την Κυριακή, καθώς «κλείδωσε», σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου του Mega, Γιάννη Καλλιάνου, η πορεία του. Τα χιόνια θα έρθουν στην Αττική, με ισχυρές χιονοπτώσεις να σημειώνονται στα βόρεια του νομού, ενώ ίσως να χιονίσει ακόμα και στα νότια.

Μιλά για ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα της Αττικής, χωρίς να αποκλείεται ασφαλώς να υπάρξουν και εξάρσεις με πυκνές χιονοπτώσεις και σε άλλα τμήματα.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής και του πρωινού της Δευτέρας, αλλά και όλες τις επόμενες ημέρες που ο χιονιάς θα μας επηρεάζει (θα αναφερθώ παρακάτω στη διάρκεια του), χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους παρακάτω οδικούς άξονες διότι τοπικά ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα :

  • Κατεχάκη
  • Περιφερειακή Υμηττού
  • Αττική οδός
  • Μεσογείων
  • Μαραθώνος
  • Κηφισίας
  • Πεντέλης
  • Εθνικής Οδός (πιθανόν μετά το ύψος της Λυκόβρυσης)