ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κατερίνα Χέλμη: Το τελευταίο αντίο στην ηθοποιό – Ποιοι καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών»

adv

 


Το «ύστατο χαίρε» είπαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες το πρωί του Σαββάτου 22 Απριλίου στην Κατερίνα Χέλμη, που «έφυγε» πριν από μία εβδομάδα σε ηλικία 83 ετών.

Η κηδεία της σπουδαίας ηθοποιού πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή της στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία για να την αποχαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, οι Χάρης Ρώμας, Γιάννης Μόσχος, Αννα Φόνσου, Μάνος Καρατζογιάννης, Μαίρη Βιδάλη, Ρήγας Αξελός, Σπύρος Μπιμπίλας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

Το «παρών» έδωσε και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

κηδεια κατερινα χελμη

Η Άννα Φόνσου

κατερινα χελμη κηδεια

Αλμπέρτο και Σάρα Εσκενάζυ

κατερινα χελμη κηδεια

Άννα Φόνσου και Σπύρος Μπιμπίλας

κατερινα χελμη κηδεια

Χάρης Ρώμας και Νικόλας Γιατρομανωλάκης

κατερινα χελμη κηδεια

Ποια ήταν η Κατερίνα Χέλμη

Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1939 (ή 1937) στην Αθήνα. Ο πατέρας της, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, διατηρούσε κατάστημα ανδρικών ειδών και εργαστήριο, όπου έραβε τους μεγάλους της εποχής.

Από παιδί της άρεσε να μιμείται και να τραγουδάει. Σε μία από τις θεατρικές εξόδους της οικογένειάς της είδε την "Αγία Ιωάννα" του Μπέρναρ Σο στο θέατρο Κοτοπούλη και αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της υποκριτικής. Μαθήτρια Γυμνασίου ακόμη, έδωσε εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλα τη Βάσω Μανωλίδου, η οποία την προετοίμασε με το ρόλο της Μαργαρίτας από το "Φάουστ" του Γκέτε. Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος την έπεισε να γνωρίσει τον Κάρολο Κουν και να φοιτήσει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Τελικά, αποφοίτησε από τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Η Κατερίνα Χέλμη έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1957 δίπλα στην Κυρία Κατερίνα με την κωμωδία του Σόμερσετ Μομ "Η λαίδη Μπέτσι εξοφλεί" ("Lady Frederick"). Στον θίασο συμμετείχαν γνωστοί και σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Τίτος Βανδής, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Χρήστος Τσαγανέας και η Χριστίνα Σύλβα. Από εκεί και πέρα, πρόσεξε τις συνεργασίες της και το ρεπερτόριό της, εμφανιζόμενη είτε στις σκηνές είτε στο ελεύθερο θέατρο.

Το 1962 συμμετείχε στην ιστορική παράσταση του θεατρικού έργου του Αλέκου Γαλανού "Κόκκινα Φανάρια", που ανέβηκε στο θέατρο "Πορεία" σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Ερμήνευσε το ρόλο της Μαρίνας που ερωτεύεται παράφορα έναν σωματέμπορο. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Βασίλη Γεωργιάδη, που ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1964.

Τον ίδιο χρόνο με το θεατρικό της ντεμπούτο πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, με τις ταινίες "Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς" και "Όπου φτώχεια και φιλότιμο", καθώς και με το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου "Ροκ εν Ρολ".

Η Κατερίνα Χέλμη είχε υποδυθεί την αντίζηλο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας», το 1968. Η ατάκα του ρόλου της «Τσακίσου» έχει μείνει στην ιστορία.