«Παρέλάβα το παιδί μου νεκρό»: Συντεριμμένη η 36χρονη, «έχασε» το «αγγελούδι» της εξαιτίας ΕΚΑΒ και γιατρών
Μια γυναίκα, η οποία είναι γιατρός, καταγγέλλει μέσω μηνυτήριας αναφοράς ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από το προσωπικό του νοσοκομείου στη Λήμνο και το ΕΚΑΒ. Αυτά τα σφάλματα είναι αυτά που οδήγησαν στο να βγει το παιδί της νεκρό από την κοιλιά της.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Έκανε το μοιραίο λάθος: Τραγωδία με 40χρονο δικηγόρο – Βρήκε φριχτό θάνατο στον μαγνητικό τομογράφο
Τι λέει η δικηγόρος της στο star
Όπως εξήγησε στο star.gr η δικηγόρος της, Κική Πακιρτζίδου το περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2020. «Η γυναίκα προσήλθε να γεννήσει το πρώτο της παιδάκι, το οποίο ήταν ένα καθόλα φυσιολογικό έμβρυο. Κατά τη διάρκεια της κυήσεως ωστόσο, από λάθη και παραλείψεις που έλαβαν χώρα εκείνη την ημερομηνία, το παιδάκι γεννήθηκε νεκρό και η ίδια παρουσίασε σοβαρότατες σωματικές βλάβες, οι οποίες μέχρι σήμερα, δυστυχώς, την ακολουθούν. Η γυναίκα υπέβαλε μήνυση και εις βάρος του γιατρού, αλλά και εις βάρος υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, καθώς όταν προσήλθε στο νοσοκομείο, υπήρξε επικοινωνία των γιατρών για να γίνει η διακομιδή της σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα».
Της είπαν να μείνει να γεννήσει στο νοσοκομείο της Λήμνου
«Ενώ, λοιπόν, έλεγαν να γεννήσει στο νοσοκομείο της Λήμνου, η γιατρός φώναζε ότι πρέπει το περιστατικό να φύγει στην πρωτεύουσα ή τη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό τελικά έμεινε και το παιδί γεννήθηκε νεκρό», είπε η δικηγόρος στο star.gr.
«Δε φταίω εγώ, αλλά τα προβλήματα στο νοσοκομείο»
Σύμφωνα με την κυρία Πακιρτζίδου, ο γυναικολόγος που εμπλέκεται κατέθεσε μια αναφορά το 2020, με σκοπό να αποδώσει τις ευθύνες σε άλλους.
«Είπε ότι “Ναι, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και απώλεια του νεογνού που γεννήθηκε νεκρό, αλλά δε φταίω εγώ. Φταίνε οι παθογένειες του συστήματος και τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο της Λήμνου”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Φυσικά, αυτό προσπαθούσε να το κάνει για να αποποιηθεί τις ευθύνες που φέρει και να αποσπάσει την προσοχή από τις αρνητικές εντυπώσεις που τον αφορούν.
Ωστόσο, και αυτός απαντά με τη δική του μήνυση και λέει “ότι πράγματι, υπάρχει μία καθυστέρηση, αλλά δε φταίω εγώ, φταίει το νοσοκομείο που η αίθουσα τοκετών με την αίθουσα του χειρουργείου, απέχει πολύ…Δε φταίω εγώ, αλλά φταίει το γεγονός ότι χρειάζεται ένα κλειδί για να ανοίξεις και να μπεις στο χειρουργείο… Δε φταίω εγώ, αλλά φταίει γενικά το πώς είναι διαμορφωμένο το νοσοκομείο της Λήμνου”.
Όπως πρόσθεσε η κ. Πακιρτζίδου, ο γιατρός αναφέρει στο τέλος πως: “Eγώ θα παραιτηθώ, επιφυλάσσομαι αναλόγως της αντίδρασής σας, με την παραίτησή μου από τη θέση μου στο νοσοκομείο, καθώς αυτήν τη χρονική στιγμή το νοσοκομείο δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του επιστημονικού και κοινωνικού μου έργου ως ιατρού”.
“Αν δεν κάνω λάθος, παρότι έκανε αυτή την αναφορά από το 2020, ο γιατρός δεν παραιτήθηκε”.
Μήνυση για υπεξαγωγή εγγράφου και πλαστογραφία
Σύμφωνα με την κυρία Πακιρτζίδου, στην αναφορά που υπέβαλε, υπάρχει ένα ξεχωριστό τμήμα που αναφέρεται σε υποθέσεις υπεξαγωγής εγγράφου και πλαστογραφίας. Όπως λέει και η ίδια: «Η γυναίκα πήγε με ρήξη των εμβρυϊκών υμένων (έσπασαν τα νερά) και της χορήγησαν ωκυτοκίνη. Πρόκειται για ένα φάρμακο όπου η γυναίκα δημιουργεί ωδίνες. Ωστόσο, όταν χορηγείται το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, επειδή μπορεί να δημιουργηθεί αλλοίωση των καρδιακών παλμών, το παιδί πρέπει να παρακολουθείται από καρδιοτοκογράφο.
Η γυναίκα ήταν συνδεδεμένη με καρδιοτοκογράφο και παρακολουθούνταν, αλλά όχι από τον γιατρό, με αποτέλεσμα ενώ παρουσίαζε αλλοίωση των εμβρυικών παλμών, ο γιατρός να μην το αντιληφθεί έγκαιρα. Όταν το αντιλήφθηκε, (σε εκείνο το σημείο τον φώναξαν να προσέλθει), (η γυναίκα) οδηγήθηκε στο χειρουργείο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα το παιδάκι να πεθαίνει.
Το καρδιοτοκογράφημα, που είναι έγγραφο όπου υπάρχουν οι αλλοιώσεις των εμβρυικών παλμών, δε μας παραδόθηκε ποτέ, με την “αστεία δικαιολογία” ότι το μηχάνημα λειτουργούσε, αλλά εκείνη την ώρα που υπήρχαν οι αλλοιώσεις των εμβρυικών παλμών, συμπτωματικά δεν εκτύπωνε στο χαρτί.
Γι’ αυτό το πράγμα υπάρχει ξεχωριστό σκέλος στη μηνυτήρια αναφορά, για υπεξαγωγή εγγράφου, δηλαδή ότι το νοσοκομείο και ο γιατρός κράτησαν έγγραφο, το οποίο είχαν στα χέρια τους και το οποίο είναι ενοχοποιητικό. Επίσης, καταμηνύθηκαν και για πλαστογραφία, γιατί τα έγγραφα τα οποία μας έδωσαν φέρουν αλλοιώσεις σε χρόνους και σε τιμές».
Σύμφωνα με την κυρία Πακιρτζίδου, η εντολέας της, παρά την τραγική απώλεια του παιδιού της και τα συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αγωνίζεται με αξιοπρέπεια για να επιτύχει την αναγνώριση των δικαιωμάτων της.
«Αυτή η γυναίκα αντιμετωπίζει την τραγωδία και τον πόνο με αξιοπρέπεια και με λιτότητα. Ακόμα και οι κινήσεις της είναι πάρα πολύ προσεκτικές και το μόνο που θέλει είναι “καμία άλλη μητέρα στον κόσμο αντί να αγκαλιάσει το παιδί της, να παραλάβει ένα νεκρό παιδί.
Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Είναι οδυνηρό. Επί μήνες αυτή η γυναίκα είχε ένα παιδάκι στην κοιλιά της, το οποίο ως έμβρυο ήταν καθόλα φυσιολογικό και ενώ περίμενε με χαρά και προσμονή να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί, αυτό βρέθηκε να είναι νεκρό και ίδια να διακομίζεται στη Θεσσαλονίκη σε κρίσιμη κατάσταση. Σώθηκε από ενέργειες των γιατρών σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη».
Όπως επισήμανε, η εντολέας της, επιθυμεί να κρατήσει την ταυτότητά της κρυφή. Με την υποστήριξη του συζύγου της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καταστροφική απώλεια του παιδιού της και να προχωρήσει μπροστά.
«Μία επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο της Λήμνου, θα δώσει πολλές απαντήσεις»
Η δικηγόρος της οικογένειας, κυρία Πακιρτζίδου, ζητά μέσω του star.gr την ενημέρωση του νέου Υπουργού Υγείας σχετικά με την υπόθεση, με σκοπό να διευκολυνθεί η έρευνα και να προβληθούν τα γεγονότα.
«Επειδή ακριβώς υπάρχουν καθυστερήσεις, εμείς θέλουμε από την πλευρά του γραφείου μας να ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας, ο κ.Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιστεύω ότι θα βοηθήσει, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην υπάρξει άλλο τέτοιο περιστατικό.
Αξίζει λοιπόν ο υπουργός να κάνει ένα ταξίδι αστραπή στη Λήμνο, να επισκεφτεί μαζί με τον εμπλεκόμενο γιατρό αυτό το νοσοκομείο και να δούμε αν πραγματικά είναι το νοσοκομείο, το απρόσωπο κτίριο, αυτό που φταίει ή υπάρχουν πράξεις και παραλείψεις.
Τελικά, πρέπει να τεθεί από τον υπουργό ένα ερώτημα στον γιατρό, “πληροί τις προϋποθέσεις το νοσοκομείο ή όχι και ο ίδιος καλείται κάθε φορά να επιτελέσει το έργο του σε ένα νοσοκομείο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο έργο”.
Έχει γίνει προκαταρκτική εξέταση, εκκρεμεί η δικογραφία στον εισαγγελέα, αλλά δεν είναι μόνο η ποινική δικογραφία. Νομίζω ότι εδώ πέρα όταν ένας γιατρός καταγγέλλει το νοσοκομείο αυτό είναι ουσιαστικά ακατάλληλο, μία επίσκεψη του υπουργού θα δώσει πολλές απαντήσεις»,αναφέρει χαρακτηριστικά .