ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πότε τελειώνει ο καύσωνας: «Χτυπά» τρίτο κύμα με 44άρια - Τι λέει η ΕΜΥ

adv


 Στις 12 Ιουλίου έβγαλε η ΕΜΥ το πρώτο έκτακτο δελτίο της για τον καύσωνα «Κλέων» που έχει φέρει ακραίες θερμοκρασίες στη χώρα. Επί 12 μέρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό ιστορικού καύσωνα, όμως οι μετεωρολόγοι φαίνεται να συμφωνούν στο πότε αυτός θα τελειώσει και θα επανέλθουμε σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Η ΕΜΥ στο τελευταίο της επικαιροποιημένο δελτίο αναφέρεται στο νέο, τρίτο, θερμό κύμα που θα ξεκινήσει από αύριο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι συνοπτικά η εξέλιξη του καιρού θα είναι η εξής:

  • Τη Δευτέρα 24-7-2023 πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
  • Την Τρίτη 25-7-2023 νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Την Τετάρτη 26-7-2023 πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως από το απόγευμα θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα με μπουρίνια.
  • Tην Πέμπτη 27-7-2023 αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

1. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία υποχωρεί κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου
  • στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τρίτη 25-7-2023 προβλέπεται νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • Στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
  • στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου

3. Την Τετάρτη 26-7-2023 η θερμοκρασία θα φτάσει στα πολύ υψηλά επίπεδα της Τρίτης, αλλά από το απόγευμα στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά η καιρική κατάσταση θα αλλάξει με καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους (μπουρίνια). Τα περιορισμένης διάρκειας, αλλά έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο.

4. Την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εμπρηστικό κοκτέιλ καύσωνα και ανέμων

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του OPEN, σήμερα, μια πιο ψυχρή αέρια μάζα έδωσε μικρή ανάσα από τον ακραίο καύσωνα και καθώς αυτή η δροσερή αέρια μάζα δημιουργεί μεγάλη πίεση με αποτέλεσμα την ενίσχυση των μελτεμιών. Μέσα στο Αιγαίο θα επικρατήσουν οι βοριάδες μέχρι και 8 μποφόρ, με τις ριπές να ξεπερνούν ακόμα και τα επίπεδα θυέλλης.

Στην Αττική σήμερα θα είναι εξαιρετικές οι καιρικές συνθήκες όμως χρειάζεται προσοχή στο επίπεδο των ανέμων, καθώς ενισχύεται και εδώ το μελτέμι, με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν μια ξηρή ατμόσφαιρα. Αργά το μεσημέρι ο υδράργυρος θα είναι στους 38 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Την Τετάρτη θα κορυφωθεί το νέο κύμα καύσωνα που θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη, όμως τα καλά νέα, όπως επανέλαβε ο μετεωρολόγος του OPEN, δεν θα κρατήσει για πολύ. Γρήγορα θα κινηθεί μια ψυχρή αέρια μάζα που θα προσπαθήσει να εκτοπίσει αυτές τις θερμές μάζες και θα δημιουργηθεί μεγάλη πίεση, αυξάνοντας και πάλι τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε:

«Η πολύ θερμή αέρια μάζα, θα αφήσει πίσω της μια ιδιαίτερα θερμή και ξηρή ατμόσφαιρα. Φανταστείτε όταν θα μπουν και πάλι οι βοριάδες, αργά το απόγευμα της Τετάρτης και μέσα στη νύχτα και θα ενισχυθοούν, πόσο εύκολο θα είναι να ξεκινήσει και να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά».

Από την Πέμπτη θα μιλάμε για φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.