Ανείπωτη τραγωδία στη Μαγνησία: Στάχτη από τη φωτιά δύο άνθρωποι και το 80% του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής!
Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες Τετάρτη στη Μαγνησία, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές του νομού.
Πέρα από τους ανθρώπους, ωστόσο, πολλοί είναι οι ντόπιοι που θρηνούν τον χαμό των ζώων τους, καθώς ο απολογισμός των απωλειών τους στις καμένες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής είναι πραγματικά σοκαριστικός. Ειδικά στον Άγιο Γεώργιο Φερών, όπου εντοπίστηκε απανθρακωμένη και η σορός του άτυχου κτηνοτρόφου, βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότερα από 3.000 ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα, καθώς οι κτηνοτροφικές μονάδες που τα «φιλοξενούσαν», έγιναν στάχτη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη, το 80% του ζωικού κεφαλαίου της Μαγνησίας αφανίστηκε, με το thenewspaper.gr να αναφέρει πως πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς στο Σέσκλο. Ζημιές, εξάλλου, έχουν υποστεί και κτηνοτρόφοι στην Κοκκίνα, τη Νέα Αγχίαλο και το Βελεστίνο.
Οπως αναφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε, επί της ουσίας, τον Βόλο, είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και, μέχρι στιγμής, έχει κατακάψει περισσότερα από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.
Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί σε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ Βόλου – Ασπρόπυργου αύριο, Παρασκευή 28 Ιουλίου. Ειδικότερα, με σχετική εγκύκλιο, η ΓΓ καλεί τους εργοδότες των επιχειρήσεων των Βιομηχανικών Περιοχών Βόλου και Ασπρόπυργου, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων τους, να συμβάλλουν στην ομαλή και ασφαλή απομάκρυνση των εργαζομένων αυτών από τους εργασιακούς χώρους, καθώς και να προβούν στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2023, σε κάθε δε περίπτωση μέχρι την εξάλειψη των ιδιαιτέρως δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στους περιβάλλοντες χώρους των Βιομηχανικών Περιοχών λόγω του εκτεταμένου φαινομένου των πυρκαγιών.