«Καμπανάκι» Παπαδόπουλου: Γιατί η Αττική είναι «στην κορυφή της επικινδυνότητας» για σεισμούς, καύσωνες, πλημμύρες, φωτιές
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του, ανέδειξε τη δύσκολη θέση της Αττικής όταν συμβαίνουν επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα, ενώ εξήγησε ότι ακόμα και αν η έντασή τους δεν είναι τόσο σφοδρή όσο σε άλλες περιοχές, οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες.
Με αφορμή τον καύσωνα εντός των επόμενων ημερών, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει τις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν στην Αττική που ήταν και οι μεγαλύτερες για τη χώρα, ενώ επισημαίνει ότι πρόκειται για «ιδιαίτερη περίπτωση που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
«Σεισμοί και άλλοι φυσικοί κίνδυνοι: η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας! Με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα (?) υπενθυμίζω ότι όλη η χώρα πλήττεται από φυσικά φαινόμενα.
Αλλά η συχνότητα και τα μεγέθη των φαινομένων δεν είναι ίδια παντού. Π.χ. η σεισμικότητα στην Αττική είναι χαμηλότερη απ΄ ότι σε άλλες περιοχές (π.χ. Ιόνιο).
Όμως, η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας, δηλαδή από την άποψη των αναμενόμενων επιπτώσεων, γιατί εδώ υπάρχει υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Kαύσωνας, Ιούλιος 1987. Εκατοντάδες θύματα στην Αττική, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.
- Σεισμός Πάρνηθας, 1999, μέγεθος μόνο 5,9. 143 θύματα, ο πιο πολύνεκρος στη χώρα από το 1953. Οικονομική ζημιά 3 δις δολάρια, η μεγαλύτερη από σεισμό στη νεότερη ιστορία της χώρας.
- Πλημμύρα Μάνδρας, Νοέμβριος 2017. 25 νεκροί, μεγάλες καταστροφές, από τις μεγαλύτερες στη χώρα λόγω πλημμύρας.
- Πυρκαγιά στο Μάτι, Ιούλιος 2018. 104 νεκροί, ποτέ άλλοτε στη χώρα δε συνέβη κάτι ανάλογο λόγω πυρκαγιάς.
Συνεπώς, η Αττική αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Περισσότερα προσεχώς».