Η Μαρία Καρυστιανού, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και η “χαλαρή ψήφος”
Ανάμεσα σε stories από λαγάνες, χαρταετούς, ταραμοσαλάτες και θαλασσινά, υπήρξε κι ένα video που ώρα με την ώρα, αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Ήταν η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, η οποία στο έγκλημα των Τεμπών “έχασε” την 20χρονη κόρη της Μάρθη, χρειάστηκε μόλις 5 λεπτά για να πετύχει μία μεγάλη νίκη και να καταχειροκροτηθεί από μία κατάμεστη αίθουσα. Μιλώντας όρθια, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών, αναφέρθηκε στην έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς στην Ελλάδα, στην κυβερνητική εντολή συγκάλυψης που δόθηκε το πρώτο 24ώρο μετά τη μοιραία σύγκρουση και την ευθύνη που κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα. Έκανες ορατές όλες τις παθογένειες του πολιτικού και δικαστικού σώματος στην Ελλάδα, ενημερώνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος που επιχειρείται στη χώρα.
Τι σημαίνει η νίκη που πέτυχε η Μαρία Καρυστιανού ως πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών;
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής άκουσαν με την δέουσα προσοχή την συνοπτική και ουσιώδη ομιλία της κ. Καρυστιανού και αποφάσισαν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματά της εκ μέρους του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών. Επί της ουσίας η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο ως εποπτικό όργανο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν.
Πλέον, θα μπορεί να κινείται ανεξάρτητα αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο και να προσφέρει επί της ουσίας σε αυτή την διαδικασία, μπορώντας να ζητήσει έγγραφα, εκθέσεις, πορίσματα αλλά και εξηγήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων, καθώς και ό, τι άλλο θεωρήσει εποικοδομητικό στην πορεία των ερευνών.
Ακόμα, κρατώντας ανοιχτή την αναφορά θα συμπεριλάβει στην προσεχή έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα τα ζητήματα κράτους δικαίου αλλά και ασφάλειας των συγκοινωνιών. Τέλος θα έχει την θεσμική δυνατότητα να συντονίζει με πρωτοβουλία του ενέργειες άλλων θεσμικών οργάνων, λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
Στο έγκλημα των Τεμπών κανείς δεν έχει το δικαίωμα στη λήθη
Πριν όμως διαβάσεις ολόκληρη τη συγκλονιστική και ενδεχομένως ιστορική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία παραθέτουμε σε γραπτό λόγο αλλά και σε video, είναι εξίσου σημαντικό να μιλήσουμε για τις δικές μας ευθύνες που μας αναλογούν ως πολίτες. Και συγκεκριμένα το ποιους επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η “χαλαρή ψήφος” και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Είναι ο ορισμός που δίνεται στις ψήφους των ευρωεκλογών: “Χαλαρή ψήφος”. Από το αποτέλεσμά τους δεν κρίνεται το ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, οπότε δημιουργείται ένα ρευστό σκηνικό. Αλλά πολιτική δεν είμαι μόνο τα κόμματα. Πολιτική είναι και τα άτομα που επιλέγουμε, ως μονάδες, να στείλουμε στην Ευρωβουλή. Δεν είναι απλώς η “βιτρίνα”μας αλλά αποτελούν τους ανθρώπους που καθορίζουν τις ζωές μας. Η υπόθεση των Τεμπών και η τοποθέτηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έδειξε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα και πιστεύει ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Λογικά δεν κατάλαβε ούτε λέξη από τα όσα ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού. Είπε το ποίημά του και η ζωή του συνεχίζεται.
Το… ποίημα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου:
«Πριν λίγο, ολοκληρώθηκε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την αναφορά του “Συλλόγου Τέμπη 2023”. Ευχαριστούμε την κυρία Καρυστιανού και τον κύριο Ασλανίδη για την αναφορά και την παρουσία τους εδώ. Εκ προοιμίου, στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στον πόνο σας κι όλων των οικογενειών των θυμάτων. Αλλά κι αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δε μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας αλλά και να εκφράσετε την οδύνη και τον πόνο σας όπως το νιώθετε. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Θέλουμε να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψεις, όπου κι αν αυτές βρίσκονται. Και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας κι η απόδοση της δικαιοσύνης. Πρόσφατα, η Δικαιοσύνη όρισε και νέο πραγματογνώμονα. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, μια τέτοια υπόθεση μας αφορά όλους και δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο, καθώς αυτό δε συμβάλλει προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά και ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα».
Ζούμε σε μία χώρα που οι πολίτες έχουν χάσει δικαιολογημένα την εμπιστοσύνη τους σε κάθε θεσμό. Για να βρουν το δίκιο τους πρέπει να φτάσουν μέχρι τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν είναι φτηνός λαϊκισμός όπως αρέσκονται να τονίζουν οι “άριστοι” αλλά μία θλιβερή πραγματικότητα. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν το ενστερνίζεται. Ίσως το να επιστρέψει στην Ελλάδα, να τον βοηθήσει ώστε να το κατανοήσει. Η ψήφος στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η αντίστοιχη των δημοτικών εκλογών: Πέρα από κομματικές προτιμήσεις.
Ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού:
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές
Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.
Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ΚΑΙ ενδιαφέρονται ΚΑΙ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.
Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.
Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.
Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και ΝΥΝ βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει ΚΑΝ να κριθεί στη δικαιοσύνη.
Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.
Σήμερα ΕΜΕΙΣ και ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!
Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι ΟΣΟ ασφαλής ΜΠΟΡΕΙ να είναι». Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.
Σημειωτέον ότι Εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια ΔΕΝ θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.
Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα , να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.
- Στο Κράτος Δικαίου
- Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
- Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών
Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:
- Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,
- Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
- Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
- Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
- Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.
Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.»